Chřest – Kde se vzal a proč se slaví?

18.5.2018

Chřestové slavnosti se konají každoročně na mnoha místech České republiky a to proto, aby oslavili chřest. Lidé tak mají možnost zjistit, jak takový chřest chutná a zejména jej mohou vidět a koštovat v mnoha různých podobách. Letošní ročník Chřestových slavností byl natolik bohatý, že chřest skončil nejenom v klasických pokrmech, jako je chřestové zelí, chřestové omáčky či krémy, ale také z něj byla připravena chřestová limonáda, chřestové palačinky či přímo bylo k mání chřestové pivo.

Nebyly vynechány ani pokrmy, které kombinovaly pivo s různými druhy masa či ryb a samozřejmostí byla kombinace chřestu s vínem. Chřest byl měl být však slaven i vícekrát do roka a to proto, že jeho lékařské účinky jsou skutečně fascinující. Svědčí o tom i jeho plný název, takzvaný Chřest lékařský, v latinském znění Asparagus officinalis, který prospívá při onemocnění ledvin, příznivě působí při nemocech močového měchýře, je vhodný také při poruchách jater nebo žlučníku. Velice dobře působí také na srdce, zbavuje bolesti zad a má blahodárný vliv na celou nervovou soustavu.

Lidé znali chřest již dávno v Egyptě a o jeho blahodárných účincích dobře věděli. Chřest se slaví také proto, že obsahuje hodně vlákniny a měl by být využíván při redukčních dietách. Nutno zmínit také to, že se používá též jako afrodiziakum. Více o této vzácné rostlince se můžete dočíst v této knize, plné chřestu. E-kniha vás současně zavede do světa kulinářských specialit a ukáže vám, jak vhodně a chutně chřest připravit.

Chřest – Kde se vzal a proč se slaví?